Een kitten in huis? Praktische tips en benodigdheden
Kijkt u ook al zo uit naar de dag dat uw kitten bij u in huis komt? Een kitten is niet alleen ontzettend lief en schattig, maar vergt ook tijd en aandacht en brengt kosten met zich mee. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij u graag onderstaande tips om de opvoeding van uw kitten net een beetje makkelijker te maken.
Hieronder vindt u informatie over voeding, training, medische verzorging en benodigdheden.
Voeding
Kittens hebben veel energie. Ze spelen en rennen wat af. Om die reden is er speciale voeding voor kittens, zodat u er zeker van bent dat uw kleine tijger alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef uw kitten een goede start met passende voeding. De maat van de brokjes is bij kittenvoer wat kleiner, zodat uw kitten ze moeiteloos kan eten. Voor sommige raskatten is bovendien speciaal kittenvoer verkrijgbaar, waardoor de voeding helemaal is afgestemd op de rasspecifieke voedingseisen.
Training
Veel mensen denken dat katten moeilijk of zelfs niet te trainen zijn. Katten kunnen best eigenzinnig zijn, toch kunnen ze ook veel leren. De juiste aanpak, geduld en consequentie vormen de sleutel voor een goed opgevoegde kat.
Uw kitten zindelijk maken
Een kitten zindelijk maken zal over het algemeen weinig problemen opleveren. Veel kittens krijgen al van hun moeder mee waar de kattenbak voor bedoeld is. Daarnaast doen katten hun behoefte graag op een zachte ondergrond, zodat ze hun uitwerpselen kunnen begraven. Zorg ervoor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar en schoon is. Ook katten houden er niet van om naar een vies toilet te gaan. Mocht uw kitten in het begin nog niet helemaal snappen waar de kattenbak voor bedoeld is, help uw kitten dan een beetje. U kunt uw kitten bijvoorbeeld na een dutje of een maaltijd op de bak zetten, zodat hij eerder begrijpt wat hij op de bak moet doen. Het kan helpen de kap in het begin nog niet op de bak te doen. Ook hetzelfde grit gebruiken als de fokker van uw kitten kan helpen bij de zindelijkheidstraining. Sommige kittens willen klontvormende kattenbakvulling in het begin nog wel eens proeven. Wacht met het gebruik hiervan liever tot uw kat iets ouder is.
Krabben en bijten
Maak uw kitten snel duidelijk dat het niet de bedoeling is om aan uw meubels te krabben of bijten. Zorg er wel voor dat uw kitten een alternatief heeft om aan te krabben en bijten, zoals leuke kattenspeeltjes, een krabpaal of krabton. Zo kan uw kitten zich naar hartenlust uitleven op zijn eigen meubilair.
Medische verzorging en preventie
Dierenarts
Voor medische verzorging, controle en vaccinaties gaat u langs bij de dierenarts. Het is verstandig om uw kitten in de beginperiode regelmatig door een dierenarts te laten nakijken zodat u er zeker van bent dat uw huisdier gezond is. Schrijf uw kitten zo snel mogelijk in bij een dierenarts zodat alle administratie op orde is. Zorg ervoor dat u het telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de dienstdoende arts bij spoed altijd bij de hand heeft. Bewaar het paspoort van uw kat op een logische plaats, zodat u hem indien nodig snel bij de hand hebt.
Vaccinaties
Het is belangrijk om uw kitten te laten vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte. De meeste kittens worden op de leeftijd van 9 en 12 weken ingeënt. Wanneer uw kat 1 jaar oud is, wordt hij nogmaals tegen beide virussen ingeënt, daarna volgt een jaarlijkse vaccinatie. De vaccinatie tegen niesziekte moet elk jaar worden herhaald. Tegen kattenziekte is uw kat 36 maanden beschermd. Eens in de drie jaar wordt uw kat hier ook weer tegen ingeënt.
Chippen
Het is verstandig om uw kitten te laten chippen. Een chip registreert uw gegevens zodat uw kat altijd bij u terug gebracht kan worden mocht hij onverhoopt zoek raken. Dit is ook voor binnenkatten aan te raden. Mocht uw kat per ongeluk een keer buiten belanden, is de kans op verdwalen groter dan bij een buitenkat. Ook wanneer u uw kat wilt meenemen naar het buitenland is het belangrijk dat hij gechipt is. Een chip geldt namelijk als enige geldige identificatie. Meer informatie over chippen >>
Castratie/Sterilisatie
Uw kitten is geslachtsrijp op een leeftijd tussen de 5 en 8 maanden. Om ongeplande nestjes te voorkomen kunt u uw kitten rond deze leeftijd het beste laten castreren. Hoewel de term sterilisatie nog veel gebruikt wordt, worden zowel katers als poezen gecastreerd. Bij een kater worden de teelballen verwijderd. Bij een poes worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Een castratie gebeurt altijd onder algehele narcose. U kunt bij de Pets Health dierenkliniek terecht voor advies over de castratie van uw kitten.
Parasieten
Het is belangrijk om uw kitten in de beginperiode regelmatig te behandelen tegen vlooien, wormen en oormijt. Kittens zijn namelijk erg gevoelig voor deze vervelende parasieten. Als het goed is, is uw kitten al behandeld bij de fokker. Vraag voor de zekerheid even na hoe vaak de fokker uw kitten heeft ontwormd. Zet de behandeling thuis voort om parasieten te voorkomen. Om ziektes te voorkomen kunt u uw kitten het beste ook behandelen tegen teken. Er zijn veel verschillende middelen tegen parasieten. Voor advies kunt u altijd terecht bij de Pets Health balie. Meer informatie over parasieten >>
Benodigdheden
Wanneer u een kitten in huis haalt, heeft u ook vele nieuwe spulletjes nodig. Bekijk onze handige lijst met onmisbare producten voor uw kitten:
- Kattenmand of kussen: Ondanks dat kittens soms onuitputtelijk lijken, slapen ze ook veel. Een knusse kattenmand of een zacht kussen mag niet ontbreken. Ook vinden kittens het soms fijn om zich te verstoppen, bijvoorbeeld in een kattenhol.
- Kattenspeeltjes: Leuke kattenspeeltjes mogen niet ontbreken op uw boodschappenlijstje. Denk aan speelgoedmuizen, balletjes of een kattenhengel.
- Kattensnoepjes: Om uw kitten te trainen, belonen of gewoon eens lekker te verwennen, kunt u speciale kattensnacks voor kittens in huis halen.
- Krabpaal: Katten houden ervan om hun nagels aan te scherpen. Een krabpaal of krabton biedt daarvoor de ideale gelegenheid. Een kattentoren zal ook zeker in de smaak vallen, want bijna alle kittens houden van klimmen en springen.
- Kattenbak: Het is belangrijk dat uw kitten zijn behoefte kan doen op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat u de kattenbak in het begin niet verplaatst, totdat uw kitten goed zijn weg kan vinden in uw huis.
- Reismand: Om uw kitten veilig te kunnen vervoeren heeft u een kattenreismand of transportbox nodig. De reismand neemt u mee naar de fokker wanneer u uw kitten gaat halen maar is ook bedoeld voor tripjes naar de dierenarts.
- Voer- en drinkbak: Handige voer- en waterbakjes voor uw kitten mogen niet ontbreken. Er zijn veel verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar. Ook een drinkfontein kan interessant zijn, aangezien veel katten graag stromend water drinken.
- Verzorgingsartikelen: Haal de nodige vachtverzorgingsproducten in huis, zodat u uw kitten alvast kan laten wennen aan borstelen en kammen. Voor alle vachttypen zijn speciale borstels verkrijgbaar in onze dierenwinkel. Houd de nagels en tanden van uw kat goed in de gaten.
- Kattentuigje: Een tuigje kan handig zijn wanneer u uw kitten rustig wilt laten wennen aan de buitenwereld. Uw kitten kan niet ineens wegrennen en de weg kwijt raken. Laat uw kitten wel binnen alvast wennen aan het tuigje. Wanneer u uw kitten al jong went aan een kattentuig, kunt u wanneer hij wat ouder is ook rustig een wandelingetje maken.
- Tandenborstel: Uw kitten laten wennen aan tandenpoetsen kan in de toekomst veel gebitsproblemen voorkomen. Er zijn zeer veel katten die al op 1-2 jarige leeftijd ernstige tandvleesontsteking en tandsteen ontwikkelen. Dit is alleen te voorkomen door goed te poetsen. Een volwassen kat die dit niet gewend is aan het poetsen van de tanden zal dit zeker niet waarderen. Het is dus aan te bevelen hier bij uw kitten al mee te beginnen.
Handige informatie
Een puppy of kitten; een nieuw gezinslid
Op vakantie met uw huisdier
Wat te doen bij vuurwerkangst?
Uw hond castreren of steriliseren
Uw kat castreren of steriliseren
De senior hond
De senior kat
Welke inentingen heeft mijn hond nodig?
Uw huisdier beschermen tegen vlooien en teken
Tandenpoetsen bij hond en kat
Mijn hond heeft problemen met plassen
Mijn hond/kat is aan de diarree
Mijn kat drinkt te weinig
Welke inentingen heeft mijn kat nodig?
Waarom ontwormen?
Een puppy in huis
Een kitten in huis
Antibioticagebruik
Overgewicht bij uw huisdier
Hoe geef ik mijn huisdier een pil?
Hoe vang ik de urine van mijn huisdier op?
Help! Mijn hond heeft een allergie
Mijn kat is allergisch
Artrose bij honden en katten
Mijn hond/kat heeft oorontsteking!
Mijn kat heeft moeite met plassen
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een hond?
Afscheid nemen van uw huisdier
Huisdierverzekeringen
Giardia bij honden en katten
MDR1-mutatie bij honden
Welke inentingen heeft mijn konijn nodig?
Gezondheid van uw konijn en knaagdier
Het konijn als huisdier
Voeding voor het konijn