• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Oorontsteking bij hond en kat

Oorontsteking is een vervelend en pijnlijk probleem voor uw huisdier. Met name honden met hangoren en honden die graag zwemmen zijn gevoelig voor het krijgen van een oorontsteking. Bij jonge honden en katten is oormijt vaak de boosdoener. Ook een grasaar, poliep of tumor die zich in het oor bevindt kan oorklachten geven. Bij vaak terugkerende oorontstekingen kan een onderliggende allergie de oorzaak zijn. Een allergie kan huidontstekingen veroorzaken. Omdat de binnenzijde van het oor bekleed is met huid, hebben dieren met allergie ook regelmatig oorproblemen.

Hoe herken ik een oorontsteking bij mijn hond of kat?

Verschijnselen die kunnen optreden bij ontsteking van het uitwendige oor zijn:  rode en vieze oorschelpen, flapperen of krabben aan het oor, een vieze geur uit de oren, piepen bij aanraking van het oor en een scheve kopstand.

Wat te doen bij oorontsteking van mijn hond of kat?

Indien u vermoedt dat uw huisdier een oorontsteking heeft ga dan altijd naar de dierenarts. Behandel het oor nooit met oordruppels zonder dat dit gecontroleerd is. Dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben wanneer het trommelvlies is gescheurd. De dierenarts onderzoekt de oren en zal een behandeling instellen afhankelijk van de mogelijke oorzaak. Het is belangrijk om de oren na behandeling weer te laten controleren om te bepalen of de ontsteking helemaal is verdwenen.

Hoe voorkom ik oorontsteking bij mijn hond of kat?

Een oorontsteking is nooit helemaal te voorkomen, belangrijk is om de achterliggende oorzaak, zoals een allergie, op te sporen en deze zoveel mogelijk te bestrijden. Zorg ervoor dat de oren droog en schoon blijven. Voorkom dat uw hond in vies water zwemt. Ga nooit met een wattenstaafje in de gehoorgang, dit drukt het vuil dieper het oor in. Stinkt het oor of is het rood en pijnlijk ga dan naar uw Pets Health dierenarts!

Hoe zalf ik het oor van mijn hond of kat?

Zeker als het oor erg pijnlijk is, kan het lastig zijn om de oren van uw hond of kat te zalven. Ook door een verkeerde toediening kan het oor minder goed genezen.

  1. Zorg voor een rechte gehoorgang
    Voor een goede werking van het geneesmiddel is het van belang dat de oorzalf in het gehele gehoorkanaal terecht komt. Het oor heeft van nature een bocht. Wanneer u de oorschelp over de kop heen trekt, maakt u de gehoorgang nog krommer. Door het oor juist een stukje naar buiten te trekken maakt u van de gehoorgang een rechte buis en kan de zalf de gehele gehoorgang vullen.

  2. Breng de zalf diep genoeg aan en gebruik voldoende zalf
    De punt van de zalftube moet de gehoorgang in gaan. Het trommelvlies kunt u zo niet bereiken, de gehoorgang is lang genoeg. Knijp in de tube en trek hem langzaam omhoog. Wanneer u zalf uit de gehoorgang ziet komen zit er genoeg zalf in het oor. Daarnaast bestaan er ook pompflaconnen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing door.

  3. Zorg voor een goede hygiëne
    In de oren zitten veel bacteriën. Gebruik handschoenen en/of was u handen altijd zorgvuldig na het zalven van uw huisdier. Maak ook het tuutje schoon na het zalven van het oor. 

  4. Beloon uw huisdier na behandeling
    Als u uw hond of kat beloont na het zalven zal hij het zalven makkelijker toelaten dan wanneer het een nare ervaring is.

  5. Laat het oor na afloop van de behandeling controleren door de dierenarts
    Wanneer u stopt met behandelen terwijl de ontsteking nog niet helemaal weg is, kan de ontsteking weer heviger worden. Omdat alleen met een otoscoop de gehoorgang goed in beeld gebracht kan worden, is het belangrijk om het oor door de dierenarts te laten controleren. Voor een goed overzicht kunt u het oor op de dag van de controle beter niet zalven.


Handige informatie