Is uw huisdier bang voor vuurwerk?
December is niet voor iedereen een feestmaand. Veel huisdieren zijn bang voor de harde en onverwachte knallen van vuurwerk en dit kan een hoop stress veroorzaken. Met name honden kunnen zeer angstig reageren op de geluiden van vuurwerk, zowel binnen als buiten.
Hoe te reageren op angst?
Het negeren van angst is allang achterhaald en ook niet succesvol. De gedachte hierachter is dat het angstgedrag op deze manier geen aandacht krijgt. Deze aandacht zou het angstgedrag versterken. Er wordt dan echter voorbijgegaan aan het feit dat er bij angst twee elementen te onderscheiden zijn: hoe het dier zicht voelt en hoe het dier vervolgens reageert. De emotie angst zelf mag niet genegeerd worden. Uw hond mag best schrikken.
Stelt u zich voor dat u bang bent voor spinnen en uw angst wordt niet erkend. U zult misschien alleen minder angst durven tonen of denken dat u er helemaal alleen voor staat. Bij honden werkt dit niet anders. Negeren werkt dus averechts. Als uw hond schrikt, mag u hem best even bij u roepen. Geef hem op dat moment de steun die hij nog heeft, maar laat dit niet te lang duren. Het beste is het om de hond af te leiden, bijvoorbeeld door leuke hersenwerkspelletjes te bedenken of een lekker kauwbot aan te bieden. Het is belangrijk dat uw hond het idee krijgt dat er eigenlijk niets aan de hand is.
Training bij vuurwerkangst
Hoe kunt u uw hond helpen om de vuurwerkperiode draaglijker te maken? Begin op tijd om het probleem aan te pakken. Training kost tijd en met een training kunt u voorkomen dat angst omslaat in een fobie en het daarna veel lastiger wordt om de hond hier nog van af te helpen. Het doel van training is dat uw hond stapsgewijs een andere associatie wordt aangeleerd bij vuurwerk of andere harde geluiden.
CD met vuurwerkgeluiden
Vaak wordt tijdens vuurwerktraining gebruik gemaakt van een CD met vuurwerkgeluiden of andere geluiden waar een hond van kan schrikken. De training begint met een laag volume waarbij de hond nog net niet op de geluiden reageert. Ondertussen doet u bijvoorbeeld de favoriete spelletjes met uw hond. Verhoog het volume van het geluid stap voor stap.
Massages
Massages kunnen helpen bij het ontspannen van uw hond op oudejaarsdag. Laat uw hond geruime tijd aan de massages wennen. Wanneer u hier pas met oudjaar mee begint, heeft een massage hoogstwaarschijnlijk niet het rustgevende effect wat u voor ogen heeft.
Begin op tijd met een vuurwerktraining
Het is met name belangrijk om op tijd te beginnen met het trainen van uw huisdier en niet slechts een paar dagen voor de jaarwisseling. Houd er rekening mee dat gedurende de hele maand december vuurwerk wordt afgestoken. Het is dus belangrijk dat u ruim voor deze maand start met een training. Soms is het noodzakelijk om de training met medicatie te ondersteunen. Raadpleeg hiervoor altijd eerst uw dierenarts of een gedragstherapeut. Deze kan u eventueel ook begeleiden bij de vuurwerktraining.
Hulpmiddelen bij vuurwerkangst
In onze dierenkliniek, maar ook in onze winkel zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar die een rustgevende werking hebben bij extreme vuurwerkangst. Zo is er onder andere speciale voeding met een kalmerend effect verkrijgbaar of een jas die uw hond of kat een veilig gevoel geeft. In de winkel zijn natuurlijke rustgevers in druppel- of tabletvorm verkrijgbaar, zoals Adaptil tabletten en Zylkene capsules.
Medicatie bij vuurwerkangst
Mocht het verminderen van angst niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de periode rondom Oud en Nieuw zo draaglijk mogelijk wordt voor uw huisdier. Het kan raadzaam zijn om uw huisdier hiervoor speciale medicatie te geven. Kom hiervoor altijd eerst langs in onze dierenkliniek. Sommige medicatie versuft of verslapt de spieren, terwijl de zintuigen op volle sterkte blijven werken. Deze middelen kunnen de angst juist vergroten. Medicatie werkt altijd het beste indien hier tijdig mee wordt gestart en in combinatie met een vuurwerktraining.
Tips tijdens oudejaarsdag
Ook op oudejaarsdag zelf kunt u de nodige maatregelen treffen om de dag voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken:
- Maak geen lange wandelingen op oudejaarsdag of laat uw hond zijn behoefte in de tuin doen. Ook kunt u met de auto naar een rustig gebied in de buurt rijden om daar uw hond uit te laten. Zo beperkt u de hoeveelheid en intensiviteit van de knallen tot het minimale. Houd uw hond bij voorkeur de hele dag aan de lijn tijdens het uitlaten.
- Zorg ervoor dat uw huisdier zo min mogelijk alleen thuis hoeft te zijn.
- Laat uw huisdier niet alleen tijdens de jaarwisseling.
- Houd uw katten ruim vóór en na Oud en Nieuw binnen en sluit eventuele kattenluiken af.
- Zet de radio of televisie aan en sluit de gordijnen om zo min mogelijk prikkels van buitenaf door te laten.
- Zorg voor een veilige en beschutte plek in huis waar de hond of kat zich kan terugtrekken. Vaak kiezen huisdieren zelf een plek uit waar zo weinig mogelijk lichtinval is. Indien uw hond gewend is aan een bench, dan kunt u hier een deken overheen hangen om extra beschutting te creëren.
- Zorg voor iets lekkers in huis zoals een kauwbot waarmee u uw huisdier indien mogelijk kunt afleiden.
Handige informatie
Een puppy of kitten; een nieuw gezinslid
Op vakantie met uw huisdier
Wat te doen bij vuurwerkangst?
Uw hond castreren of steriliseren
Uw kat castreren of steriliseren
De senior hond
De senior kat
Welke inentingen heeft mijn hond nodig?
Uw huisdier beschermen tegen vlooien en teken
Tandenpoetsen bij hond en kat
Mijn hond heeft problemen met plassen
Mijn hond/kat is aan de diarree
Mijn kat drinkt te weinig
Welke inentingen heeft mijn kat nodig?
Waarom ontwormen?
Een puppy in huis
Een kitten in huis
Antibioticagebruik
Overgewicht bij uw huisdier
Hoe geef ik mijn huisdier een pil?
Hoe vang ik de urine van mijn huisdier op?
Help! Mijn hond heeft een allergie
Mijn kat is allergisch
Artrose bij honden en katten
Mijn hond/kat heeft oorontsteking!
Mijn kat heeft moeite met plassen
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een hond?
Afscheid nemen van uw huisdier
Huisdierverzekeringen
Giardia bij honden en katten
MDR1-mutatie bij honden
Welke inentingen heeft mijn konijn nodig?
Gezondheid van uw konijn en knaagdier
Het konijn als huisdier
Voeding voor het konijn