• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

De oudere kat

Door betere voeding en diergeneeskunde worden katten vandaag de dag steeds ouder. Uiteraard wilt u de levenskwaliteit van uw huisdier zo optimaal mogelijk houden, zodat u nog langer van uw kat kunt genieten.

Wanneer is mijn kat senior?

Gemiddeld gezien wordt een kat rond de leeftijd van 8 tot 10 jaar tot de senioren gerekend. Uiteraard kan dit sterk verschillen per kat. Afhankelijk van leeftijd, ras en gezondheid kan een kat eerder of later de seniorleeftijd bereiken.

Voeding

Het is verstandig om uw gezonde senior huisdier aangepaste voeding te geven. Seniorvoeding heeft een lager energiegehalte en is minder belastend voor de lever en nieren.

Gezondheidscontrole met de Senior Check

Ouderdom is geen ziekte op zich, maar komt vaak wel met gebreken. Katten laten ziekte en pijn vaak slecht zien aan de buitenkant. We adviseren daarom regelmatig een algemene gezondheidscontrole bij uw kat uit te voeren, zodat aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Om deze reden heeft Pets Health een speciale Senior Check ontwikkeld. Het doel van de Senior Check is eventuele ouderdomskwaaltjes zo vroeg mogelijk te signaleren en de levenskwaliteit van uw kat zo goed mogelijk te houden.

Wat houdt de Senior Check in?

Voordat u samen met uw kat een onderzoek aan de dierenarts brengt, vult u een checklist in. Wanneer u een of meerdere vinkjes heeft gezet, is het verstandig om op korte termijn een afspraak bij onze dierenkliniek te maken. Bij de Pets Health dierenkliniek volgt vervolgens een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Daarnaast wordt er in overleg een bloedonderzoek, urineonderzoek en een bloeddrukmeting uitgevoerd. Aan de hand van de uitslagen maakt onze dierenarts samen met u een passend plan.

Urine van de kat opvangen

Indien het lukt, kunt u het beste zelf een potje verse ochtendurine meenemen naar de dierenkliniek voor het urineonderzoek. Het opvangen van kattenurine vergt wat voorbereiding. Maak de kattenbak goed schoon en vul hem met katkor©. Katkor is een speciale kattenbakvulling die geen vocht absorbeert. Aangezien veel katten niet op de bak willen wanneer deze niet gevuld is, is dit een ideale manier om urine op te vangen. Er wordt een pipet meegeleverd waarmee u de urine kunt opnemen nadat de kat op de bak geweest is. Wanneer u meerdere katten heeft, kunt u de katten het beste van elkaar scheiden totdat de gewenste kat op de kattenbak is geweest. De urine moet zo vers mogelijk zijn. Het liefst minder dan 2 uur oud, maar maximaal 6 uur. Indien het niet lukt om zelf urine op te vangen, kunt u dit ook in onze praktijk laten doen.

Veelvoorkomende ouderdomskwalen bij katten

Er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen ontstaan door ouderdom. Let dus altijd goed op uw kat en op eventuele veranderingen in zijn gedrag. Lees hieronder een opsomming van de meest voorkomende ouderdomsproblemen:

  • Nierproblemen: nierfalen is een veelvoorkomend probleem bij de oudere katten. Problemen met de nieren zijn veelal te herkennen aan veel meer drinken, veel plassen en vermageren. In een later stadium neemt de eetlust vaak af en gaat de kat uit de bek stinken.
  • Schildklierproblemen: bij katten boven de 8 wordt met regelmaat een te hard werkende schildklier vastgesteld. Verschijnselen zijn vermagering en meestal een toegenomen eetlust.  Ook het gedrag van de kat kan veranderen ten gevolge van schildklierproblemen.
  • Gebitsproblemen: gebitsproblemen zijn vaak te herkennen aan geïrriteerd en rood tandvlees, aanslag op de tanden, een slechte adem of moeite met eten.
  • Artrose: veel oudere katten krijgen te maken met slijtage van de gewrichten. Artrose is onder andere te herkennen aan kreupelheid, moeite met opstaan en springen. Meer informatie over artrose.
  • Tumoren: laat knobbels altijd tijdig onderzoeken. Zowel goedaardige vetbulten als kwaadaardige gezwellen kunnen oorzaak zijn van een knobbeltje onder de huid. Aan de buitenkant is niet vast te stellen met wat voor knobbel u te maken heeft. Om die reden is het bij elke bult van belang om door de dierenarts een diagnose te laten stellen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ouderdomskwalen bij katten. Wanneer u de conditie van uw kat achteruit ziet gaan, breng dan altijd een bezoekje aan de dierenarts.


Handige informatie